Hayallerim, Delorean ve Sen: Haydi gel, dönelim geleceğe...

20 Mart 2012

Haydi gel, dönelim geleceğe...




Dolores
Robert Zemeckis. Bu adı her duyduğumda aklımın gittiği tek yer Back To The Future üçlemesi olur. Zemeckis muhteşem üçlünün yönetmeni. Kendisi aslında güzelim hikayelerden beslenen bir yönetmen. Fantastikten ilham alan Zemeckis'in filmografisi evlere şenlik bir görsellik töreni olmasının yanında, ilginç ve fantastik hikayelere ilgi duyanların kesinlikle izlemesi gereken eğlenceli ve dinamik filmlerden oluşuyor.

Who Framed Roger Rabbit (ışıltılı kırmızı elbisesi içindeki Dolores unutulmaz), Jodie Foster'lı, uzaylılarla teması konu alan bilim kurgu ve gerilim filmi Contact, çocukluğumda Kanal D'de yayınlandığı zamanları hatırlayıp beni mutlu eden, çılgın bir fantastik komedi Death Becomes Her (ki Meryl Streep'i böyle eğlenceli rollerde izlemeye bayılıyorum), Zemeckis'in yakın zamanda çektiği filmlerinden Jim Carrey'li A Christmas Carol ve gene eski bir efsaneyi konu alan Beowulf, Tom Hanks'i ıssız bir adada yaşam savaşı verirken izlediğimiz Cast Away... Ve izleyip de tadına asla doyulamayan, bir kutu çikolata tadında ve leziz bir başyapıt: Forrest Gump. 

Forrest ve Jenny

Zemeckis'in ruhuma dokunan başyapıtı olarak ise Geleceğe Dönüş filmlerinden bahsetmeliyim. 80'lerin haşarı ve okula hep geç kalan Marty McFly'ı ve film tarihinin en sempatik çılgın bilim adamlarından biri olan Dr. Emmett Brown ilk filmde geçmişe, ikincisinde geleceğe ve en nihayet üçüncüsünde de zamanda iyice geriye gidiyorlar. Üçlemenin benim için yeri apayrı. Harika bir kurgunun ürünü olan üç filmde, günlük hayatta zihinlerin dalmaya gittiği ufak hayallerden çıkma kocaman rüyalar gibiler... Hani zihninizi kurcalayan zaman yolculuğu soruları, hani o geçmişte yaptığınız ve yaptığınızdan utandığınız onlarca şeyi çaresizce geri almak isteyişleriniz ve geleceğe gidip, kendinize ufak bir bakış atmak isteyişiniz; sadece kime dönüştüğünüzü görmek için. İsteklerinizi gerçekleştirecek teknoloji ne yazık ki mevcut değil. Eh, geriye kalan Zemeckis'in Geleceğe Dönüş'ünü açmak ve Marty ile beraber yolculuğa çıkmak sanırım. İyi yolculuklar.

1985 tarihli ilk Geleceğe Dönüş filminin posteri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder