Hayallerim, Delorean ve Sen: Total Recall

29 Mayıs 2012

Total Recall


Total Recall (1990
Total Recall benim kadar eski, Schwarzenegger’in kaslarını sergilediği distopik bir bilimkurgu filmi. Başkahramanımız Quaid’in gerçeği pek bir kaypak zemin üzerine kurulu, öyle ki bu gelecekte hafıza silebilen ve yeni anıları kolaylıkla beyine yerleştirebilen teknoloji mevcut. O da bütün bu yapay gerçeklik karmaşasından nasibini alıyor. Quaid dünyada sıradan bir hayat yaşıyor, yanında gencecik Sharon Stone’un canlandırdığı güzel bir hatun da var; ama o daha fazlasını arıyor ve sanal tatil anıları üretip, o anıları zihne yükleyen Rekall firmasında buluyor kendini Quaid. Mars’a yapacağı bir tatilin anısının yerleştirilmesi işleminde bir şeyler çok ters gidiyor ve bütün film boyunca sürecek kimlik bunalımına giriyor Quaid. Konu ve gidişatı hakkında detaylı bilgi vermeyeceğim; fakat filmi günümüzden bakıp irdelediğimizde elimizde zayıf bir film olacağı aşikar. Oysa 1990’da Total Recall bilimkurguda birçok yenilik ve cesur atılımlar sergilemiş. Filmin özel efektleri kesinlikle çok ince bir çalışmanın ürünleri. Aynı özenin başrol oyuncusunda da gösterilmiş olmasını dilerdim. Schwarzenegger bir aksiyon tanrısı olabilir; fakat oyunculuğa yeteneği kol kaslarının çeyreği kadar bile değil. Gerçi ondaki bu “poker face” yeteneği ile politikada az biraz bir yerlere gelmiş olması şaşırtıcı da değil. İyi yalan söyleyebileceği tartışılmaz; ya da en azından ne zaman yalan söylediğini anlamayacağınız kadar mimiksiz ve robotik hatlara sahip diyelim. (Bkz. Kristen Stewart) Filmin yönetmeni Paul Verhoeven. Total Recall’dan önce çektiği son film RoboCop, ki onu tanımayan yoktur.
Total Recall’daki gerçeğin sorgulanışının filme kattığı derinlik çok önemli. Seyirci de Quaid ile beraber film boyunca olanları sorguluyor ve birçok anlarda seçim yapmaya zorlanıyor. Kimin iyi kimin kötü olduğunun anlaşılamadığı sahneler filmin en iyileri. Saf kötü karakterlerin çirkin kahkahaları, sürekli altı çizilen kötücül planları ve abartılı yüz mimiklerinden ne kadar haz etmiyorsam, saf iyiliğin tarafındakilerin de sürekli kendi savaşlarının en iyisi ve kendilerinin en onurlu olduğu yönündeki sarsılmaz inançlarından da o kadar bayıyorum. Evet.
Sharon Stone Lori rolünde
En nihayetinde Total Recall fena bir seyirlik değil. Bir iki aya başrolünde bu sefer Colin Farrell’in oynadığı, yeniden çekim olan Total Recall’da girecek vizyona. Orijinal filmi izleyip, sonrasında yeni versiyonu ile karşılaştırmak isteyenler için doğru bir zaman.
2012 yapımı Total Recall'un posteri
Total Recall (1990) fragmanı:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder