Hayallerim, Delorean ve Sen: Harold and Maude

4 Haziran 2012

Harold and Maude

Bu sefer 1971'deyiz. Filmimizin adı Harold and Maude. Yönetmeni Hal Ashby. Kendisi ayrıca muhteşem bir dram-komedi filmi olan, 1979 yapımı, Peter Sellers'ın başkarakter Chance'ı canlandırdığı Being There'in yönetmeni.
Harold and Maude'u izlemeden önce konusu hakkında olabilecek en az bilgiye sahiptim. DVD'nin kapağında çok genç bir adam ve adama oranla baya da yaşlı bir kadın vardı. Mantıken adama Harold, kadına da Maude dedim. Peki aralarındaki ilişki neydi?

Harold, çok zengin ve sosyetik bir kadının duygusal sorunları olan, ölüme takıntılı oğlu. Öyle ki kendi intiharlarını canlandırmayı ve özellikle annesinin bu yalancı intihar gösterilerine seyirci olmasını seviyor. Annesi daha ilk kareden alaycı, soğuk ve samimiyetsiz olduğunu gösteriyor. Harold'un sevilmediğini ve önemsenmediğini hissetmesinin, cemiyet hayatı için yaşayan annesinden kaynaklandığına şüphe yok. Harold ayrıca cenazelere katılmayı da seviyor. Tanımadığı insanların, yaslı akraba ve dostlarının yanında duruyor mezarlıklarda. İşte o cenazelerden birinde Maude ile tanışıyor. Maude 80. doğumgününe günler kalmış, geçmişin hızlı yaşayan, çevreci aktivistlerinden. Yaşlılığında da kalıplara sığmayan bir yaşam biçimi var. İstediği arabaya binip çıkıyor yola, yol kenarında egzoz dumanlarından ölmeye yüz tutmuş ağaçları sokaktan söküp götürüp ormana dikiyor. Heykelıtraşlara çıplak pozlar veriyor. Harold'un sterilize ve tekdüze hayatının yanında Maude, kafasına eseni yapmakta bir an bile tereddüt etmiyor. Harold bu kadından etkileniyor ve kısa sürede dost oluyorlar. Bu sırada da annesi Harold'un evlenecek yaşa geldiğine karar verip, onun için talipler arıyor. Harold ise bir süre sonra aşık oluyor Maude'a. Filmin sonunu açık etmemek için burada kesiyorum.
Görüldüğü üzere 1971 Amerikan yapımı bu filmde günümüzde hala tabu konulardan olan genç ve yaşlı insanlar arasındaki romantik bağ ele alınıyor. Maude sekseninde, Harold'un ise yirmilerinin başında olduğu düşünülürse birçokları için böylesi bir aşk şaşırtıcı. Ben de film boyunca şaşırdığımı inkar edemem. Maude'ın anı yaşayan hali sokakta ve hayatınızda görebileceğiniz başka yaşlı insanlar ile bağdaştırılamıyor. Sanırım biraz da o yüzden Maude ile Harold'ın aşkının yaslanabileceği bir gerçeklik olmadığı için benim zihnimde, ara ara yadırgamaktan alamadım kendimi.
Filmin değerli bir seyirlik olması konusunun ve başkarakterlerin ilginçliği dışında espri anlayışında da yatıyor. Mizah filmin en kuvvetli silahlarından. Sahte intihar sahneleri, psikiyatrist ile terapi sahneleri, Harold'un fanatik asker amcası ile muhabbetleri ve onunla tanışmaya gelen genç kızlara davranışları film etrafında kuvvetli bir komedi ağı örüyor. Ayrıca Ruth Gordon'un Maude performansı çok başarılı.
İzlenmesini tavsiye ederim!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder