Hayallerim, Delorean ve Sen: Yedi Harika ve Dünya

26 Temmuz 2012

Yedi Harika ve Dünya

Dünyanın ne harikalar barındırdığı malumunuz. Bu harikaların arasında yedi rakamı uzanır. Yediyi biliriz. Yedi Harika ile büyüdük. Keops Piramidi, Babil'in Asma Bahçeleri, Artemis Tapınağı, Zeus Heykeli, Rodos Heykeli, İskenderiye Feneri ve Halikarnas Mozolesi; işte bunlar MÖ. 2. yüzyılda son şeklini alan bu listede bulunan harikalar.

2007'de geniş kapsamlı bir oylama sonucu Dünyanın Yeni Yedi Harikası seçildi. Bu yeni liste fazla öznel olduğu gerekçesi ile Unesco tarafından kabul edilmemiş ve Dünyanın Yedi Harikası listesi orijinal hali ile korunmaya devam edilmiş.Bu yeni listede nelerin olduğunu merak edenler buraya tıklayabilir.
Yeni bir liste çıkarmanın gerekliliğini destekleyici en güçlü tez sanırım orijinal yedi harikadan sadece bir tanesinin -Keops Piramidi'nin- bugün hâlâ ayakta olması. Oysa bence Dünyanın Yedi Harikası dediğimizde, kafaları çevirip göremediğimiz diğer bütün harikaların altını çizdiği gerçek unutulmamalı: geçmişin Harika'larının çoğunluğunun günümüzde var olamayışının sebepleri onları yaratanlardan başkası değil. Yaratılış ve yok oluşun birbirleri içinde süregeldiği geçmişi böylesi harikulade bir listenin temsil etmesinden daha doğru bir şey düşünemiyorum. İzmir'deki Artemis Tapınağı güç adına yakılıp, yıkıldı; Babil'in Asma Bahçeleri sürekli istilalara dayanamayıp çöle gömüldü; Zeus Tapınağı putperestliğin merkezi diye suçlanıp kapatıldı ve yurdundan edilen efsanevi Zeus Heykeli İstanbul'a getirildikten sonra büyük bir yangında kül oldu. İskenderiye Feneri ve Halikarnas Mozolesi ise deprem ve yangınlar sonucu yıkıldılar. İnsanın gazabının yanında doğanın öfkesine de kurban giden bu yitik altı harika geçmişte kaybolan birçok devlet ve kültürün günümüzde tutulan ağıdı gibiler. Onlara yakıştırılan harika sıfatı ile yokluklarının birleşiminden doğan bir melankoli kaplıyor içimi, üzerine düşündükçe.
Bütün bu düşünceleri tetikleyen ise Alman fotoğrafçı Hans Engels'in son projelerinden biri olan The Seven Wonders. Engels, Yedi Harika'nın izlerini sürüyor. "Harika"lardan geriye kalanları fotoğraflıyor. Engels'in fotoğraflarında Yedi Harika'yı arayan gözlerin karşılaşacağı manzaralar harikadan uzaklar; paslanmış bir iskele, yıkık dökük, kirli ve çöp dolu binaların ardında uzanan piramitler, üst üste yığılmış, şekilsizleşmiş taş parçaları ve kalıntılar. Hüzün ve gizem dolu fotoğraflar. İnsanoğlunun varlığı hakkında birkaç ipucu bulabilirsiniz bu fotoğraflarda.
İskenderiye Feneri
Zeus Heykeli
Keops Piramidi
Artemis Tapınağı
Rodos Heykeli
Kral Mausollos'un Mezarı (Halikarnas Mozolesi)
Babil'in Asma Bahçeleri
*Bütün fotoğraflar Hans Engels'in kişisel internet sayfasından alınmadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder