Hayallerim, Delorean ve Sen: Tokyo Sene Sıfır

19 Kasım 2012

Tokyo Sene Sıfır

David Peace edebiyat dünyasında adı Murakami ile beraber anılan 1967 doğumlu İngiliz yazar. Onu diğer İngiliz yazarlardan farklı bir yerde tutan özelliklerinden biri Tokyo'da geçirdiği ve Japonya ve Japonları yakından gözlemleme fırsatı bulduğu uzun yıllar. Bu izlenimleri ve deneyimleri 2007'de yayımlanmış romanı Tokyo Sene Sıfır'da (Tokyo Year Zero) hayat buluyor.
Tokyo Sene Sıfır, yazarın Tokyo üçlemesinin birinci kitabı. Roman İkinci Dünya Savaşı sonrası, yenilmiş ve işgal altındaki Tokyo'da işlenen kadın cinayetlerini konu ediniyor. Bu cinayetleri soruşturma görevi verilen Komiser Minami'nin bakış açısından dahil olduğumuz olaylar dizisi bilindik roman dili içerisinde ilerlemiyor. Savaşa katılmış, savaş yıllarında ve sonrasında iyice yozlaşmış polis departmanında işini yapmaya çalışan ve aynı zamanda yokluk Tokyo'sunda kendini ve ailesini beslemeye çalışan Minami'nin bilinç akışına dahil oluyoruz; fakat Minami'nin allak bullak kafasının içindeki monologlarla kabus gibi bir dünyanın içine çekiliyoruz. Açlığın, zavallılığın, kaybedenlerin ve ölümün dünyasına... Yazar, etrafta uzanan dünyayı sahici kılmak için sesleri de bol bol kullanıyor. Kitap sayfalarında alışık olmadığımız kadar karşımıza çıkıyor seslerin sözlere dökülmüş halleri: yeniden kurulmaya çalışan Tokyo'nun dört bir yanından gelen çekiç ve inşaat sesleri: ton-ton. Pisliğin hüküm sürdüğü koca şehirdeki bit dalgaları ve kaşınma sesi: gari-gari.
Peace'in kalemi yer yer rahatsız edici bir kuvvete sahip oluyor. Sayfalarda Minami ile kaşınıp terliyorsunuz. Onunla beraber çevredeki yokluğa ve yıkımın geride bıraktığı, hayvanlaşmış ve kimliklerini kaybetmiş insan yığınlarını çevrenizde hissediyorsunuz.
Kitabı üç ana tür altında toplamak mümkün. Savaş sonrası Tokyo'yu gerçekçi bir şekilde kaleme alışı ve işlediği kadın cinayetlerinin gerçek olaylara dayanıyor oluşu kısmi bir tarihsel roman havası taşımasını sağlıyor. Minami'nin kabuslarında ve savaş sonrası travma geçirmiş sakat zihninde dolaşması ile psikolojik, bir polis soruşturması ve etrafında gelişen, içinde az biraz aksiyon ve çete savaşlarını barındıran kısmı ile de macera romanı kimliği kazanıyor. Bu tür bolluğu, Peace'in dili ve anlatım teknikleri ile kitap okunduktan sonra memnun kalınıyor; fakat okurken  insanlığın dibe vurduğu dönemlerden birine fazla yakından bakıyor olmanın yarattığı huzursuzlukla başa çıkmanız gerekecek.

Kodairo Yoshio - Kitaba konu olan cinayetleri işleyen katil ve tecavüzcü


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder