Hayallerim, Delorean ve Sen: Sherlock

12 Mayıs 2013

Sherlock


BBC’nin Sherlock’u Sir Arthur Conan Doyle’un klasik kahramanı Sherlock Holmes’u güncel zamana uyarlayan başarılı bir mini dizi. Sherlock’un yaratıcıları Mark Gatiss –kendisi ayrıca dizide Sherlock’un ağabeyi Mycroft Holmes rolünü üstlenmiş durumda- ve Steven Moffat İngiliz televizyonunda ağırlığı olan saygıdeğer isimler. Moffat ve Gatiss aynı zamanda Docto Who (BBC)  yazarları arasındalar. Moffat üç senedir Doctor Who’nun baş yazarlığı görevinde.

Sherlock ilk olarak 2010’da yılında seyirciyle buluşuyor. İlk sezona karşı ilgi çığ gibi büyüyünce serinin devamında karar kılınıyor ve 2012’de ikinci sezon yayınlanıyor. Her iki sezon da üçer bölümden oluşuyorlar. Bu sene ise üçüncü sezonla buluşacak Sherlock-severler. Çekimler devam ediyor.

Sherlock çağdaş Londra’da adalet sistemine danışman dedektif olarak katkı verir. Üstlendiği çeşitli davalarda ev arkadaşı Dr. John Watson ona yardımcı olur. Watson ordudaki görevinden yeni dönmüş bir askeri doktordur. İkili 221B Baker Sokağı’nda ikamet ederler.  Sherlock, St. Bartholomew Hastanesi’nin laboratuarlarında ona yardımcı olan morg çalışanı Molly Hooper ve Watson ile beraber davaları çözmesine yardımcı olacak deneyler yapar. Polis departmanının çoğu tarafından sevilmeyen Sherlock’un arkasında duran nadir polislerden Dedektif Lestrade ise seri boyunca yinelenen başka bir karakter.  Baker Sokağı’ndaki evlerinin sahibesi Mrs. Hudson ise ikilinin güvendiği kişilerden.

Çağdaş Sherlock ekranda bütün karizmasıyla göz kamaştırıyor. Moffat ve Gatiss, Doyle’un Viktorya Çağ’ında hayat verdiği Sherlock’u günümüz Londra’sına taşırken çok başarılı bir iş çıkarmışlar. Sherlock Holmes teknolojinin nimetlerinden sonuna kadar yararlanan, cep telefonu ve bilgisayar ile arası çok iyi ve kendine ait bir internet sitesi –The Science of Deduction-  olan, aynı zamanda bilimsel çalışmalarına ve deneylerine son hız devam eden olağanüstü bir dahi. John Watson da teknoloji konusunda Sherlock’tan geride kalmıyor. Kendine ait blog’una çözdükleri davaları konu edinen yazıları düzenli olarak ekliyor. Bir ara internette kendilerine ait köşelerden hangisinin daha iyi olduğuna dair ufak bir tartışma bile yaşıyorlar.
Günümüze uyarlanan Sherlock’a eklenen teknolojik faktörün yanında orijinal seriden miras kalmış birçok öge  göze çarpıyor yapımda. Baker Sokağı, Barts Hastanesi, Watson ve onun askeri geçmişi ve Sherlock’un baş düşmanı olarak Moriarty.  Ayrıca bölümlerin çoğu Doyle’un hikâyelerinden ufak esinlenmeler taşıyorlar. Gene de bu benzerlikler bir yana taze bir Sherlock duruyor karşımızda.
Dizinin oyuncu kadrosu, başarısına en büyük katkıyı sağlayan kısmı olmalı. Benedict Cumberbatch,
Sherlock Holmes rolünde çok başarılı; fakat benim kişisel favorim Dr. John Watson rolündeki Martin Freeman. Freeman The Hobbit’te Bilbo Baggins rolünü kaptıktan sonra dünyaca üne kavuştu; fakat Bilbo’dan önce Sherlock’un yegâne arkadaşı Watson rolünde harikalar yaratıyordu.  İkilinin ekrandaki kimyası göz ardı edilemeyecek derecede uyumlu.
Sherlock her bir bölümünde “ilginç” davaları çözüyor çözmesine; ama seyirciyi asıl mest eden bu suçun analiz ve deşifre edilme sürecinden ziyade süreç boyunca Sherlock ve Watson’ın vals edercesine sonuca adım adım yaklaşmalarını izlemek olmalı. Watson, Sherlock’un eksik sosyal yeteneklerini tamamlıyor ve -bazen insanlıktan tamamen kopmuş gibi görünen-  Holmes’un ahlaki pusulası olma görevini üstleniyor. Sherlock’un patavatsızlıklarını örtbas etmeye çabalamak düşüyor John Watson’a. İkili,  Gatiss, Moffat ve üçüncü yazar Steve Thompson’ın yazdığı mizah dozu da oldukça yüksek olan senaryoya hayat verme konusunda harikuladeler.
Holmes ve Watson’ın dizideki birçok sahnesi  edebiyatın en ünlü kahramanlarından Sherlock’un -televizyon ve sinema uyarlamaları arasında- klasik statüsüne çoktan ulaşmış durumda. Dizide, ikilinin arasındaki çekişmeler ve çatışmalar çoğunlukla ekran başındakileri güldürtecek ve eğlendirecek anlara gebe oluyorlar. İkilinin arasında, sanal platformlarda dizi-severlerin çokça yinelediği bir “cinsel çekim” den bahsetmek bile mümkün!  Sherlock ve Watson arasındaki bu tarif etmesi zorlu ilişki serinin en değerli hazinelerinden.
Lafı daha fazla uzatmadan son söz olarak söylemeli ki: Sherlock’a kesinlikle bir göz atın. 

Sherlock Holmes & John Watson
Mycroft Holmes (Mark Gatiss) & John Watson (Martin Freeman)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder