Hayallerim, Delorean ve Sen: Londra II

2 Temmuz 2013

Londra II

Londra'nın üstü çoğunlukla bulutlarla kaplı olabilir; ama şehrin şimdiki zamanı ve geçmişi sokaklarında üstüste binince baka baka doyulamayacak güzellikte gökkuşakları -elbette ki farazi bunlar- oluşuyor. Yolu Londra'ya ilk kez düşen herkesin -turist,maceracı,meraklı,göçmen- görülecekler listesinde şehrin belli başlı değerli, ünlü ve görkemli yapıları olacaktır: birçok felaket filminde paramparça edilen Big Ben; ona, hemen yanında eşlik eden göz alıcı Parlamento Binası (Westminster Sarayı) -2009 yapımı filmde Sherlock Holmes'un pencerelerinden Thames Nehri'ne atladığı bina-; şehrin en yeni ama en az eskileri kadar ünlü üyesi London Eye; şehrin dört bir yanındaki hediyelik eşya dükkanlarındaki objelerin üstünü fotoğrafı,silüeti,kabartması ile süsleyen Tower Bridge ve İngiliz Kraliyet Ailesi'nin biricik evi Buckingham Sarayı. Her birinin şehrin imajına katkısı tartışılmaz olsa da, bu ünlü figürlerin arkalarında sıcacık, başka başka mekanlar, gezilecek görülecek sevilecek köşeler ve oturulup seyredilecek şehir manzaraları var. Bu satırların yazarı şehrin üstünü azıcık kazıyabilme şansına eriştiği için çok mutlu.

Bilindik durakların dışında görülebilecekler yerler arasından ufak ve kısa bir seçki hazırladım bu Londra iletisi için. Devamını yazmayı umduğumdan, anlatmayı kısa keseceğim. (Bkz. Londra I)
Hangi mahallede olduğunuz hiç önemli değil: Londra sokaklarında yürümek şehri tatmak için her zaman en keyifli yollardan. Karşınıza tuğlalı evler, çeşit çeşit mağazalar, rengarenk kapılar, kafeler, büfeler çıkacak. Sokakların altında kilometreler uzunluğunda tünellerde uzanan The Tube -Londra metrosu- ise şehrin yer altındaki tarihi. 1863 yılında kullanıma giren metro, dünyanın en eski yeraltı ulaşım sistemi. 
South Bank, Thames'in güney kıyısında kalan bir bölge -London Eye'da burada bulunmakta-. Bütün yaz büyünce sürecek Festival of Neighbourhood kapsamında sahil boyunca, üstünde çeşitli cümleler, kelimeler, deyişler yazan sarı muşambalar gerilmiş duvarlara ve korkuluklara. South Bank'i istila eden sözler, samimi mahallelerde komşularla sohbetlerde, mahallenin barında veya kafesinde duyulabilecek sözler. Gene South Bank'te bulabileceğiniz ikinci el açık hava kitap pazarı, Waterloo Köprüsü'nün hemen altında yer alıyor.
Thames'in kuzeyine, Covent Garden tarafına dönecek olursak, Londra Film Müzesi'nin bu mahalledeki ayağından bahsedilebilir. Müze'de görülebilecek Lights!Camera!London! sergisinde Londra ile bağ kurmuş   filmlerden kesitler izleyebilirsiniz. 






Londra metrosundaki çıkış göstergelerinden
London Film Museum - Covent Garden
Victoria Embankment Gardens
South Bank







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder