Hayallerim, Delorean ve Sen: Boyhood

26 Mayıs 2014

Boyhood

Çok heyecan verici bir filmden bahsedeceğim size: Richard Linklater'ın 2014'te vizyona girecek son filmi Boyhood hakkında bu yazı. Linklater'ı seviyorum. Bize Before Sunrise, Before Sunset ve Before Midnight'ı veren adam. Bu üçlemenin kalbinde insanlar ve ilişkiler var. Senelere yayılan filmlerde, karakterlerin, Jesse ve Celine'in değişimlerine tanık oluyoruz. Üç filmde, farklı yaş dönemlerinin sadece birer gününü onlarla geçirmeme rağmen bu karakterlere hissettiğim yakınlık zamanı aşıyor. Bu zaman mevzusu üçlemenin en dokunan taraflarından ayrıca. Her bir filmde Jesse ve Celine'ın daha bir büyüdüğünü/yaşlandığını ve bu sürecin onları nasıl etkilediğini izliyoruz. İlk ve son film arasındaki 18 sene ve karakterlerin eş zamanlı yaşlanışı bu eşsiz seriyi daha de nefis kılıyor. Linklater, Boyhood ile bu deneyimi bir adım ileriye götürüyor.

Boyhood, 2002 yılında çekilmeye başlanıyor. 12 yıl süreyle aralıklı olarak çekimlerine devam ediliyor. Bu uzun çekim süresi bize, sinemada daha önce deneyimlemediğimiz bir özellik vaat ediyor: Bir büyüme hikayesinde daha önce görülmemiş bir şekilde, ana karakterlerden Mason ile onu canlandıran aktör Ellar Coltrane eş zamanlı büyüyorlar. Aynı şekilde Mason'ın anne babasını canlandıracak Patricia Arquette ve Ethan Hawke ve Mason'ın ablasını canlandıracak Lorelei Linklater (yönetmenin kızı) da film boyunca doğal bir şekilde yaşlanacaklar. İki deneyimli aktörün yıllar geçtikçe performanslarında nasıl farklılıklar göstereceklerini, kendi hayatlarındaki deneyimlerinin karakterlerini canlandırırken ne gibi farklılıklar yaratacağını merak ediyorum. Boyhood'un farklı zamanların ruhunu ise diğer filmlerden daha bir kuvvetli ve doğal bir şekilde yakalayacağına inanıyorum.
Film, 64. Berlin Film Festivali'nde en iyi yönetmen ödülünü aldı. Genel seyirciyle buluşması yazın gerçekleşecek. Bu organik filmi deneyimlemek için sabırsızlanıyorum.





1 yorum:

  1. Heyecanla beklemedeyim üçlemeye bayılmıştım bu da çok iddialı ve süper bir fikir olmuş Linklater <3 Bilgilendirme için ise teşekkürler :)))

    YanıtlaSil